de laatste week Suriname - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Paul en Marjon - WaarBenJij.nu de laatste week Suriname - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Paul en Marjon - WaarBenJij.nu

de laatste week Suriname

Door: Marjon

Blijf op de hoogte en volg Paul en Marjon

23 December 2008 | Suriname, Paramaribo

Beste Mensen,

Onze laatste dagen alweer! Wat ging het snel maar toch hebben we het idee dat we hier al wel een jaar zitten. Dat komt voornamelijk omdat we zoveel hebben gezien, gedaan en zoveel mensen hebben ontmoet. Daar kan een jaar in Nederland niet tegenop.
De vijfdaagse wandeltocht was een groot succes. Niet alleen omdat we de plaats van bestemming hebben bereikt maar ook omdat we het met een hele gezellige groep mensen hebben gedaan. Veel ervan kenden we van te voren en iedereen had wel een connectie met elkaar waardoor er gelijk een gemoedelijke sfeer heerste. De tocht viel uiteindelijk erg mee. Alleen de eerste dag was het pad soms moeilijk te volgen aangezien die nog maar net was opengekapt. Maar onze gids Jozevat (?) zag het pad waar wij hem niet zagen en zo kwamen we net voor het donker binnen. We sliepen in hutten op palen langs de rivier waar er voor ons gekookt werd (vis, rijst, bonen, kip, cassave en groente) De volgende twee dagen waren makkelijk te doen aangezien de paden breder waren en de afstanden minder groot dan we hadden verwacht. Wel moesten een aantal keren kleine kreken oversteken dus of er doorheen of via boomstammen eroverheen… Gelukkig geen slangen of bloedzuigers hoewel daar wel goed op werd gelet…Verder hebben we helaas weinig dieren gezien want aangezien er volop wordt gejaagd zijn de dieren erg schuw. De dorpen zijn christelijk van opzet met een kerk en een school en wat nieuwere huizen of traditioneel met een dorpshoofd (kapitein) een medicijnman en rituelen van duizenden jaren oud (uit Afrika meegenomen) We zijn bij een kapitein op visite geweest, echt zo’n oude wijze man. Met z’n allen zaten we in zijn hut die behangen was met geschenken; geweren, zaklantaarns, paraplus, petjes, scheermesjes (?) en heel veel rum. Via een tolk konden we met hem praten, hun leefwijze was in de afgelopen honderd jaar weinig veranderd al hadden ze nu een plastic watertank waarmee ze water opvingen… Van een afstandje hebben we de geweide plek van de medicijnman gezien. Zag er heel voodoo achtig uit met allemaal poppen en potten met brouwsels. Wij mochten daar niet komen. Om medicijnman te worden moet je dertig(!) jaar in de leer! Dan ken je alle planten van het bos. Maar ze staan er dan ook om bekend dat ze kwalen en botbreuken kunnen genezen die in de westerse wereld ongeneesbaar zijn verklaard.
De laatste twee dagen hebben we gerelaxed in een wat luxer oord. Lekker spelletjes doen, zwemmen, wildwatervaren op een band, vissen, muziek maken, het was net zo’n kinderkamp. Onze reisleidster (50+) hield er duidelijk een vrij moraal op na en heeft zich nog even vermaakt met een andere gast die we daar hebben ontmoet (type Jan Wolkers) en hielden sommigen van het gezelschap wakker in de nacht (bleeeeh)
doen. En die Afgelopen week hebben we vier aannemers op bezoek gehad in het plantagehuis. We hebben het project uitgelegd en ze de tekeningen en de gegevens overhandigd. Ze hebben nu 7 weken de tijd om met een prijs te komen. Dan wordt iedereen weer uitgenodigd en worden tegelijkertijd de enveloppen opengemaakt en de prijzen bekend gemaakt. Zo hebben we een eerlijke aanbesteding waarin iedereen gelijke kansen heeft.
Afgelopen vrijdag hebben we ons afscheidsfeestje gegeven bij het plantagehuis. Er zijn zo’n vijftien mensen geweest en we hadden een cateraar eten laten bezorgen (superlekker Javaans eten) Met fakkels en olielampjes hadden we het terrein verlicht waardoor het er allemaal erg sprookjesachtig uitzag. Iets minder sprookjesachtig waren de muggen die tussen vijf en zeven massaal de aanval inzetten. Ik wist er niet aan te ontkomen en alleen al op m’n voet heb ik 13 bulten!! Met vijf man hebben we in hangmatten aan de balken van het huis geslapen (met klamboe!) Al met al een geslaagd feest.

Woensdag nemen we afscheid van het personeel van het fort en met de kerstdagen gaan we met Hilde en Paul naar een resort net buiten Paramaribo waar we een huisje hebben met airco (hoera!) En dan stappen we zaterdag in het vliegtuig! We hebben een ontzettend leuke tijd gehad hier en we vinden het ook leuk om weer naar Nederland te gaan. (geen muggen en zweet…) Al zal het wel even wennen zijn aan de kou, we hebben begrepen dat er een koufront aankomt dus maandag lekker schaatsen?! Verder zijn we benieuwd naar wat iedereen gaat doen met oud en nieuw? Kunnen we ons ergens geruisloos bij aansluiten of komt iedereen in de Emma bij ons aan het Regentesseplein? In iedergeval hebben we er zin in om iedereen weer te zien dus tot snel!

VANUIT SWITIE SRANANG EEN HELE FIJNE KERST GEWENST
EN EEN SUPERGOED 2009!

Liefs Marjon en Paul
meer foto's op

• 24 December 2008 - 07:52

Ellen:

He paul en marjon, Helaas de laatste daagjes. Geniet ervan! Leuke uitstapjes nog ff gehad. lekker hoor. Hier is het maar koud en donker. Gaan jullie nog terug als de aannemers klaar zijn? Ben erg benieuwd naar nog meer verhalen! Misschien lukt dat nog voor de 31e en anders in het nieuwe jaar. Wij zijn met oud en nieuw in cuba! Bigi brasa

• 02 Februari 2009 - 18:23

Wendy J:

Nou, net nog ff je laatste verhaaltje gelezen... super leuk! Ook ik ben na Guatemala weer helemaal gewend aan de kou... brrr... Nog maar 7 weekjes en t is alweer lente denk ik dan maar!

Binnenkort maar weer s afspreken...